Nyeste forskningsprosjekter
Utviklingssentrene legger til rette for og bidrar til forskning. I alle hovedsak kan vi dele forskningsprosjektene inn i fire kategorier: USHT som eier av et forskningsprosjekt, USHT som part i et forskningsprosjekt, USHT som arena i et forskningsprosjekt og USHT som tilrettelegger for forskning gjennom for eksempel bistand til rekruttering. På denne siden finner du alle forskningsprosjektene, sortert på publiseringsdato. Det jobbes med å gjøre alle forskningsprosjektene lettere tilgjengelig ved å dele prosjektene inn i de fire nevnte kategoriene.
Digitale løsninger for økt kvalitet og bedre pasientsikkerhet samt effektiv ressursbruk i kommunehelsetjenesten - DigiPAS
Gjennom forskning og innovasjon samt erfaringer fra praksis, vil DigiPas prosjektet etablere kunnskap som er sentral for digitalisering i kommunehelsetjenesten både regionalt og nasjonalt.

Hva skal til for å legge grunnlaget for en individuelt tilpasset oppfølging av hjemmeboende yngre personer med demens – en studie av vedtaksprosessen i to kommuner
Hjemmeboende yngre personer med demens er en gruppe med varige og sammensatte behov som krever store ressurser. Imidlertid kan tiltak som bidrar til at flere personer med demens benytter seg av kommunale tjenester før de er i behov av heldøgns omsorg, utsette behovet for institusjonsplass, gi bedre livskvalitet for den syke selv, forebygge utslitte familier, og spare kommunene for store utgifter.

TryggEst
TryggEst er et forslag til en ny og helhetlig modell for håndtering av mistanke om vold og overgrep mot risikoutsatte voksne.

Hvordan planlegge et kommunalt helsebygg?
Det er mye å tenke på for kommuner som planlegger nye helsebygg eller andre flerbruksløsninger innen helse- og omsorg. Vi lager tre bøker som dokumenterer denne prosessen fra A til Å. De to første bøkene beskriver innsiktsfasen og idéutviklingsfasen.

Sjekkliste for pårørendesamarbeid i kommunale helse- og omsorgstjenester
Et kunnskapsbasert verktøy som kan bidra til planlagt og systematisk innvolvering av pårørende i egen avdeling. Sjekklisten kan brukes uavhengig av hvilke helseutfordringer pasienten/brukeren har eller hvilke tjenester som gis.

Trygge ansatte, trygge brukere
Et prosjekt som retter seg mot ansatte i hjemmetjenesten og palliative hjemmeboende pasienter. Tilrettelegge for gode og trygge dager i eget hjem for alvorlig syke og deres pårørende igjennom utvikling av en tiltakspakke for palliasjon i hjemmet.

Voksenskole for personer med demenssykdom
Dette er et fremtidsrettet aktivitetstilbud der personer med demens får undervisning på forskjellig vis; kognitiv trening – «hjernegymnastikk», med bl.a. hukommelsestrening og kognitiv stimulering, arbeid i verksted, mosjon, musikkterapi osv.

Sjukepleiekompetanse i kommunehelsetenesta i Sogn og Fjordane
Prosjektet ynskjer å få fram eit heilskapleg bilde av sjukepleiekompetansen i kommunehelsetenesta.

SAFE- LEAD: Leiing av kvalitet og tryggleik i kommunehelsetenesta
Leiarar i fire sjukeheimar og fire heimetenester er rekruttert til å teste ut ein guide for leiing av kvalitetsarbeid.

MULTICARE - Det fleirkulturelle stabsfelleskapet i norske sjukeheimar
MULTICARE skal forske på utvikling av, og arbeid i, dei kommunale helse og omsorgstenestene i Noreg med særskilt fokus på arbeid som ein integrerings- og inkluderingsarena for innvandrarar. Prosjektet er finansiert av Noregs Forskingsråd (NFR) gjennom programmet HELSVEL og er leia av Senter for omsorgsforsking Vest (SofV). USHT Sogn og Fjordane er særskilt inne i arbeidspakke 3: Kunnskap og trening av leiarar for multikulturell stab.

Reinblod og biprodukter
Hvilke tappemetoder for blod som finnes og hvilke er mest egnet til å tappe reinblod? Prosjektet handler om hvordan man kan få samisk tradisjonsmat inn i institusjoner med eldre i samisktalende kommuner, men også ut til samfunnet for øvrig.

Styrking av samiske mattradisjoner i sykehjem og heldøgns omsorgsboliger i samiske bosetningsområder
Er det nødvendig og mulig å styrke samiske mattradisjoner på kommunale sykehjem og heldøgns omsorgsboliger i samiske bosetningsområder?

Mode Sensors – utvikling av skytilkoblet sensorplaster til forebygging av dehydrering
USHT Trøndelag (Åfjord) er samarbeidspartner i Mode Sensors AS prosjekt for å utvikle et sensorplaster til forebygging av dehydrering. Det er et OFU-prosjekt med flere samarbeidskommuner i Norge og Danmark.

Den inkluderende kommune – veier til aktiv deltakelse
Forprosjekt for innovasjonsprosjekt. Kompetanse og kunnskap for innovasjonsprosjektet er samlet og etablert. Søknad til innovasjonsprosjekt utarbeides innen fristen som foreligger fra Forskningsrådet.

Måltidsrytme og måltidsmiljø i sykehjem: Kartlegging fra fire sykehjem i Oslo
Et samarbeidsprosjekt mellom Sykepleierutdanningen, Høgskolen i Oslo og Akershus og Sykehjemsetaten i Oslo kommune.

KONTAKTnett
Nettverksverktøy til personar med demens, og deira pårørande. Innovasjonsprosjekt der målsetjinga er å lage eit IKT- støtta verktøy for kommunikasjon, nettverksbygging og læring. Utvikling av IKT verktøy for kunnskap, informasjon og samhandling mellom personar med demens, deira nettverk og offentlege /private teneste.

Delirium blant hjemmeboende eldre med hjemmesykepleie
Eldre hjemmeboende personer som mottar hjemmesykepleie har høy risiko for innleggelse i sykehus. I dette prosjektet undersøkes eldre hjemmeboende sin funksjonsevne hvert halvår i to år. Ved akutt sykdom eller sykehusinnleggelse blir personene fulgt tett med tanke på utvikling av delirium (”akutt forvirring”). Dette studiedesignet gir oss mulighet til å studere delirium sin påvirkning av pasientens videre prognose, justert for faktisk funksjon før et delirium.

Stress blant pårørande til heimebuande personar med demens
Det er i dag godt dokumentert at pårørande til personar med demens blir utsett for stor omsorgsbyrde, og at dette kan ha negative konsekvensar for dei pårørande sin økonomi, sosiale liv og helse. I denne studien ser vi på samanhengen mellom spesifikke nevropsykiatriske symptom ved demens og pårørande si stressoppleving.

POLYFON kunnskapsklynge for musikkterapi
Kunnskapsklynga POLYFON skal stimulere til kunnskaps-, kompetanse- og tenesteutvikling, samt informasjon og formidling. Kunnskapsklynga består av kommunar, helseføretak, kompetanse- og forskingsmiljø som ser at musikkterapi kan bidra til inkludering, deltaking og meir ressurs- og brukarorienterte tenester, og som ynskjer å bidra til utvikling av feltet på ein systematisk og kunnskapsbasert måte. Sogn og Fjordane deltek i POLYFON gjennom eit partssamarbeid mellom fylkeskommunen, helseføretaket, høgskulen og utviklingssenteret.

Masterverksted
Masterverksted for masterstudenter som vil studere problemstillinger knyttet til primærhelsetjenesten i sin masterstudie. USHT har rolle som tilrettelegger og resurss både med faglige innspill, oppfølging samt nettverksbygging. Ca 5 samlinger i året.

Implementere Palliativ plan i Møre og Romsdal
Det er utviklet en felles palliativ plan for kommunene og Helseforetaket i Møre og Romsdal, og denne skal nå implementeres i 36 kommuner og 4 sykehus i fylket.

Livets siste dager
Implementering av en kunnskapsbasert og standardisert plan for lindring i livets sluttfase ved all omsorgsnivå i Kristiansund kommune.

Palliativ plan, utarbeiding av felles plan for bruk i kommuner i Møre og Romsdal og Helse Møre og Romsdal
Utvikle og implementere et verktøy for å kvalitetssikre palliative tiltak for pasienter med uhelbredelig sykdom. Planen utarbeides gjennom dialog og forberedende samtaler mellom fastlege eller tilsynslege i samarbeid med sykepleier, pasient og pårørende. I planen samles viktige føringer og man kan dermed unngå misforståelser.


«Jeg Kan, forskning»
Mennesker med en utviklingshemming bør settes på dagsorden også når det gjelder forskningsaktivitet. Det finnes skremmende lite forskning i forhold til denne brukergruppen. Dette underbygger behovet for kunnskap og utvikling.
Jeg Kan, forskning ønsker å bidra til å snu denne trenden.

Kompetanse i kommunehelsetjenesten - hvordan sikre en struktur for overføring og implementering av kompetanse fra spesialisthelsetjenesten
Dette forprosjektet skal lede frem til utarbeidelsen av en søknad om et hovedprosjekt i HelseVEL programmet med fokus på kompetanse i kommunehelsetjenesten. Prosjektet skal utvikle et løsningsforslag gjennom en innovativ tilnærming til kompetanseutvikling i kommunehelsetjenesten med fokus på de kravene som ligger i den nye kommunerollen som følge av samhandlingsreformen.

Behovsidentifisert forskning for sykehjemsbeboere med demenssykdommer
PhD-prosjektet skal tilpasse og teste ut en modell for behovsidentifisert forskning og bruke dette til å identifisere og prioritere ubesvarte forskningsspørsmål knyttet til beboere med demens på sykehjem.

M4ALMO
Modell for alarmmottak

SELFIE
Gode pasientforløp

Hverdagsmestring og brukermedvirkning i møte med mennesker med demens
Forprosjekt som skal utvikle kunnskap om hva som kan være godt tilbud til personer med demens for å styrke deres mestring av hverdagen, sett fra tre perspektiv: pasient/pårørende, tjenesteutøvere og frivillige.

Pasientforløp «Den multisyke pasient»
Det skal utvikles rutiner og verktøy på tvers av kommuner og Helseforetaket som sikrer at den «Multisyke pasient» opplever kontinuitet ved overføring mellom kommune og sykehus og mellom ulike instanser i kommunene.

Erfaringer med ØHD, og ØHD som læringsarena
Prosjektet sikter mot å utvikle nye relevante praksisplasser for medisin og sykepleiestudenter og å utvikle, implementere og evaluere tverrfaglig praksis ved ØHD. Prosjektet vil kartlegge erfaringer med interkommunale ØHD avdelinger.

Intravenøs antibiotikabehandling ved spesialisert hjemmesykehus
Utvikle en ny tjenestemodell for samhandling mellom bruker, spesialist- og kommunehelsetjenesten for intravenøs antibiotikabehandling i spesialisert hjemmesykehus.

Trygghetsstandard i sykehjem. Nasjonal pilot-kommune.
Kristiansund kommune er med i det nasjonale pilotprosjektet «Trygghetsstandard i sykehjem» 2016- 2018. Sykehjemmene som deltar i pilotprosjektet skal utvikle og prøve ut en slik standard innenfor tre områder: Aktiv og meningsfull tilværelse, ernæring, mat og måltider og lindrende behandling og omsorg ved livets slutt.

Utvikling og testing av modell for simulering i overganger mellom tjenestenivå for den multisyke eldre
Hensikten med dette prosjektet er å utvikle og teste en modell for simulering i overganger mellom tjenestenivå i helsetjenesten som kan bidra til å øke den kliniske observasjonskompetansen og samhandlingskompetansen i møte med eldre multisyke pasient.

Sosial robot i sykehjem
Utforske effekten av en sosial robot og hvordan den kan nyttiggjøres i et sykehjem.

In For Care
Styrke uformell og frivillig omsorgsutøvelse i offentlige helse – og omsorgstjenester.

InnArbeid
Inkludering av personer med utviklingshemming i arbeidslivet med bruk av teknologi.

Helsefremmende hjemmebesøk
Effekter og erfaringer med helsefremmende hjemmebesøk.

Agder Living Lab
Utprøving og testing av teknologi med brukeren og brukerbehov i sentrum.

Gode pasientforløp
«Hva er viktig for deg?» er utgangspunktet for utvikling av prosedyrer, tiltak og kompetanse for å bidra til en mer aktiv brukerrolle og et større fokus på forebygging, rehabilitering og oppfølging.

Velferdsteknologi i kommunane i Sogn og Fjordane
Dette er eit pågåande prosjekt. I fase I vart det etablert eit felles kunnskapsgrunnlag og samarbeidsforum for velferdsteknologi i Sogn og Fjordane. Dette vart vidareført i fase II, der fleire kommunar starta utprøving av teknologi. I fase III har kommunane gått frå prosjekt og pilotar til dei første operative løysingane. I fase 4 har ein m.a. hatt fokus på responssenterløysing og arbeid knytt til roller, ansvar og rutinar.

Digitalt tilsyn
Døralarmer og fuktmatter reduserer tilsynsbehovet fra tre ganger til en gang per natt.

Observasjonskompetanse i kommunale helse- og omsorgstjenester
Studere erfaringer ved implentering og bruk av strukturerte verktøy.

Tillit fremfor tvang (MEDCED)
De fire utviklingssentrene i vest har veiledet 24 sykehjemsavdelinger, og gitt økt kompetanse om bruk av tillit fremfor tvang til personer med demens.

Ernæring på sykehjem - til beboernes helse og trivsel
Utvikling av kunnskapsbasert praksis på sykehjem innen området ernæring gjennom etablering av og arbeid i et sykepleiernettverk.

Frivillighet i palliativ omsorg - FRIPO
Undersøke ulike aspekt ved uorganisert frivillig arbeid blant alvorlig syke.

Kartleggingsskjema om pårørendes situasjon i hjemmet
Kan et kort kartleggingsskjema om pårørendes situasjon oppdage det samme som et omfattende skjema? Dersom svaret er «Ja» kan praksisfeltet få tilgang til et enkelt forskningsbasert skjema.

Trygg lindrende omsorg i hjemmet
Undersøke opplevelsen av trygghet og livskvalitet til pasienter som mottar lindrende omsorg i hjemmet og deres pårørende.

Skype mellom beboer og pårørende
Hvordan skape en god arena for videkommunikasjonsteknologi mellom beboer og pårørende i sykehjem?
