Forberedelser

  • ta kontakt med kokken og ansvarlig på kjøkkenet for å få til et samarbeide om denne aktiviteten. Finn et tidspunkt som passet inn i kjøkkenets rutiner.
  • Forbered avdelingen. Vi ønsket så mange som mulig av avdelingens brukere med på aktiviteten og trengte hjelp til å få alle plassert rundt det store bordet. Vi ga også beskjed om at det kunne være lurt å ”holde igjen” litt på frokosten da det ville bli mange gode ting å smake på rett etterpå.
  • Du kan handle matvarene du ønsker å bruke et par dager i forveien. Du kan f.eks. kjøpe neper, asparges, ny-kål, gressløk, reddik, rabarbra, jordbær, moreller. I tillegg er spekeskinke et spennende mattilbud.

 

Forberedelse av alle smaksprøvene

  • Forvell/ kok lett asparges og ny-kål, kutt neper der noen biter ble stekt, noen ble servert rå, lag eggerøre med en del av gressløken. Rens rabarbraren og del den  i biter. Vask morellene og del opp reddiken. Legg spekeskinken og jordbærene på fat/skåler.

 

Gjenomføring av aktiviteten

  • Brukerne sitter rundt et stort langbord.  Ønsk alle velkommen og presenter kokken.
  • Første rett: Lettkokt / forvellet asparges. Alle får en smak og kokken forteller litt om hvordan asparges vokser, når på året den er best, hva slags vitaminer vi får av den etc.
  • Fortsett med de andre rettene med en samtale rundt hver enkelt smaksprøve og med innspill fra gruppen og fra kokken. 
  • Prøv å få frem korte glimt fra brukerne om hva slags forhold de hadde til de enkelte ”rettene”.
  • Kokken kan komme med kunnskap som enkelte ganger er godt kjent, andre ganger ukjent.
  • Bruk god tid på hver enkelt rett, slik at smak og lukt og minner kunne ”fordøyes” litt før neste rett. '
  • Frukt og bær bør tas til slutt – den sure rabarbraen, de søte morellene og gode jordbærene.

 

Avslutning

Etter alle smaksprøvene anbefales en liten oppsummering for å få litt tilbakemeldinger på hva gruppen mente om denne aktiviteten.

Se på bildene fra smaksprøvingen på nettsidene til Kirkens Bymisjon