Metoder og verktøy

Tips en venn
Send til e-post:
Fra e-post:
Melding:

Bilde: Getty Images

Podkast-tips

Publisert 31. oktober 2020 | Oppdatert 10. november 2020

Tips til nyttige podkaster for deg som jobber i helse- og omsorgstjenester.

Podkast kan være en fin måte å tilegne seg ny kunnskap på. Her har vi samlet podkasttips innen disse temaene: aldersvennlighet, folkehelse, forskning og høyere utdanning, helsejuss, helsenorge, kommunesektoren, kommunikasjon og språk, korona, kreft, psykisk helse, pårørende, rus og avhengighet, utviklingshemming.

Merk at vi ikke har lyttet gjennom alle podkastene selv, men gjort en vurdering av kilden og om innholdet kan være relevant for deg som jobber i og med helse- og omsorg. Send oss en e-post dersom du vet om en podkast som vi bør tipse om! Takk til Facebookgruppen Gode podcaster for mange gode tips.

Aldersvennlighet

Podkaster for seniorer: Alle podkastene vi tipser om her kan passe for seniorer, avhengig av smak og interesser. Her er tips vi har fått inn til podkaster som kan være særlig interessante for seniorer og pensjonister:

 • Pensjonistpodden lages av ekteparet Solveig Langmoen Kalbakk og Jan B. Sørensen, leder for Seniornett Kristiansand. De to ser nærmere på temaer som opptar pensjonister og byr også på tips til gode apper. 
 • PLUSSpodden er er Pensjonistforbundets egen podcast, med temaer som er spesielt tilpasset pensjonister og deres livssituasjon. Rundt en million mennesker har pluss-alder, pluss-erfaring og pluss-tid. Podkasten har positivt innhold, møter med interessante mennesker, og selvsagt også temaer som er viktige for pensjonister.
 • Det er et spøkelse i likningen Dr. Nash: På vei hjem fra Abelprisutdelinen i Norge døde den geniforklarte matematikeren John Nash. I sin siste forelesning sa han at han var på sporet av en ligning som ville endre vår forståelse av verden. Hva om han hadde rett? En spennende episode av Radiodokumentaren fra NRK.
 • Podcast om seniorpolitikk er en episode av «Liberal halvtime» fra juni 2019 der Eirik Løkke har besøk av Kari Østerud, direktør i Senter for Seniorpolitikk. De to diskuterer spørsmålene: Har vi bruk for eldre arbeidstakere? Hvordan kan vi få flere til å jobbe lengre? Trenger vi en egen seniorpolitikk?
 • Har du et øyeblikk i livet du stadig kommer tilbake til eller noe du gjerne skulle ha gjort før det er for sent? I Usagt gyver vanlige mennesker løs på det usagte og ugjorte i livet sitt. Journalist Kari Hesthamar følger dem på reisen gjennom vanskelige samtaler og gjenforeninger for å finne svar. Lages av NRK.
 • Den eldre pasienten: I denne episoden av Helhjerta møter Heidi Skutlaberg Wiig sykepleier Birte Dilling og temaet er «den eldre pasienten». Birte er avansert geriatrisk sykepleier og opptatt av at eldre mennesker er like forskjellige som alle andre.
 • I Verdibørsen stilles verdispørsmål i vår tid: Såvel etiske, moralske, politiske som filosofiske og religiøse sider av livssyn og samfunnsliv. Lages av NRK.
 • TED Radio Hour er podkast-versjonen av de populære TED-foredragene. Passer for deg som liker å høre folk prate om interessante ting i stedet for å se dem på en scene.
 • I Dokka podcast møter Åsta Dokka, forlagsredaktør og kommentator, mennesker i samtale om tro og eksistens, kultur, inspirasjonskilder, kristenliv, menighetsliv og nyhetsaktuelle hendelser. Lages av avisen Vårt Land.

Se også podkasten til Aldring og helse, Diagnose, med flere lenger ned på siden her.

Alders- og demensvennlig bibliotek: Hvordan ble Deichman Oppsal Norges første alders- og demensvennlige bibliotek? Prosjektet har vekket både nasjonal og internasjonal interesse. I Leser søker bok forteller Mari Gudim Torp, seksjonsleder ved Deichman bibliotek Oppsal, og fagkonsulent Ellen Louise Wasserfall fra utviklingssenteret i Oslo om grepene som er gjort ved biblioteket, i samtale med rådgiver Veronica Salinas fra Leser søker bok.

Trening som medisin: Forskerne i Cardiac Exercise Research Group (CERG) ved NTNU studerer effekten av trening som medisin for å behandle hjerte- og livsstilsrelaterte sykdommer. Målet er å finne optimale treningsmetoder som gjør at vanlige mennesker kan få og bevare god helse gjennom hele livet. I CERG-podkasten snakker forskerne på en enkel og forståelig måte om forskningsprosjektene sine, for eksempel kondisjon og Alzheimer, hvordan trener eldre, glade og spreke lever lenger.

Velferdsteknologi og brukeren: LØRN.TECH er uformelle samtaler om mange ulike teknologier. Her er to episoder om velferdsteknologi med fokus på brukeren: 

 • Brukerbehov, ikke snarveier: Brit Steinnes Krøvel, leder for utviklingssenteret i Møre og Romsdal, prater om bruk av velferdsteknologi og hvor viktig det er at teknologien treffer brukerens behov. Krøvel mener man ikke kan presentere en standardløsning som «rulles ut» – teknologien må treffe den enkelte og gi gevinster i form av trygghet, frihet og mestring.
 • Kognitiv svikt og velferdsteknologi: Sigrid Aketun er ergoterapeut ved utviklingssenteret i Oslo. Som ergoterapeut med tilrettelegging og oppfølging av demens som kompetanseområde, har hun tydelig sett at velferdsteknologi kan være en løsning på en rekke problemer pasienter med kognitiv svikt sliter med. Aketun er en del av teamet som utgjør kunnskapstjenesten Almas hus

Folkehelse

I Folkehelsepodden fra Folkehelseinstituttet tar fagfolk og forskere for seg ulike temaer innen folkehelse, som for eksempel koronavaksine, influensasesongen, autisme og diabetes type 1. 

LHL (Landsforeningen for hjerte- og lungesyke) utgir en podkast om helse; Helsepodden LHL. Gjennom episodene får pasienter, pårørende og helsepersonell informasjon og kunnskap om en rekke temaer, for eksempel slag, atopisk eksem, kols, afasi og blodtrykk. 

I God bedring møter du Cecilie Kåss Furuseth, psykolog Peder Kjøs og lege Kaveh Rashidi som gir deg lærerik moro basert på lytternes egne spørsmål og historier. Lages av NRK. 

Forskning og høyere utdanning

Ph.d.-podden er en podkast for ph.d.-kandidater i Norge med fokus på livet som ph.d.-kandidat, karriere, praktiske tips og psykisk helse. I hver episode samles et knippe ph.d.-kandidater og eksperter for å diskutere relevante problemstillinger. Lages av Universitetet i Oslo.

Forskning.no utgir Forskningspodden og Spør en forsker-podden, laget av journalister i redaksjonen.  

Læring – en podkast av Det utdanningsvitenskapelige fakultet ved Universitetet i Oslo. Forskere og andre gjester snakker om forskning på læring. 

Helsejuss

Forsvarlighetskravet for sykepleiere: Hør Kristin Bie ved USHT i Helse Fonna-kommunene og Bente Kvilhaugsvik ved Høgskulen på Vestlandet (HVL) snakke om forsvarlighetskravet i en episode av HVL Medielab. Episoden sikter på å være et godt supplement til å lese lovverk, retningslinjer og helstilsynsrapporter. Utgis av Høgskulen på Vestlandet.

Samvalg: I en episode av SyktFrisk er temaet godt samvalg. Du hører: Anette Eie, spesialrådgiver i Regional kompetansetjeneste for pasient- og pårørendeopplæring i Helse Sør-Øst, erfaren pasient Kim Fangen og Simone Kienlin, spesialrådgiver samvalg i Helse Sør-Øst og Phd. student som forsker på samvalg. Fagfolkene diskuterer og svarer på ulike spørsmål om samvalg med bakgrunn i både pasienterfaring og kunnskap fra forskning og praksis om samvalg. Les mer om podden SyktFrisk under Helsenorge.

Helsenorge

Helhjerta er en podkast fra Kompetansebroen hvor du møter mennesker i helsetjenesten som forteller om jobben og historien sin, i samtale med Heidi Skutlaberg Wiig. Podkasten byr på sterke og engasjerende historier fra både helsepersonell og pårørende med ulik bakgrunn og erfaring. 

Sykepleierpodden er laget av Norsk Sykepleierforbund og passer for deg som er sykepleier og ønsker å holde deg oppdatert på faget ditt, og for alle andre som ønsker å vite hva som skjer i helsenorge akkurat nå.
 
SyktFrisk er en podkast fra spesialisthelsetjenesten for pasienter og pårørende. I podkasten SyktFrisk kan du høre om hvordan det er å rammes av og leve med sykdom. Her kan du møte både pasienter og spesialister på sykdom og mestring. SyktFrisk er et samarbeid mellom Oslo universitetssykehus og Regional kompetansetjeneste for pasient- og pårørendeopplæring i Helse Sør-Øst. Andre helseforetak inviteres til å bli med.

I Diagnose fra St. Olavs hospital tas du med på innsida av sykehuset. Behandlere, pasienter og forskere gir oss kunnskap, historier og perspektiv.

HealthTalk podcast lover nyheter, analyser og debatt om helse. 

Kommunesektoren

Der livet leves fra kommunesektorens organisasjon (KS) byr på temaer som engasjerer alle som bor i en kommune; lokaldemokrati, klima og miljø, inkludering og digitalisering.

Kommunikasjon og språk

Motiverende intervju (MI): Helsedirektoratet har laget podkast om samtalemetoden motiverende intervju. Podkasten er rettet mot helsepersonell og gir kunnskap om det grunnleggende i metoden. Du hører eksempler fra ekte samtaler i fire episoder på om cirka en time per episode. 

Kommunikasjonspodden ser på hvilken rolle kommunikasjon spiller i samfunnet, med temaer som krisedigitalisering og den nye arbeidshverdagen, kommunikasjon i kriser og grønn kommunikasjon. Lages av Kommunikasjonsforeningen.  

I Språktalk fra Aftenposten byr Helene Uri og Kristin Storrusten på letthørte, lærerike og morsomme episoder om språk. 

Korona

OA-podden lages av Oppland Arbeiderblad. I en ny episode kan du høre Østre Totens ordfører Bror Helgestad og skolesjef Hilde Dahl Lønstad i Gjøvik fortelle om smittesituasjonen i regionen nå, og hvordan den løses - med over 1000 skolebarn i karantene bare på Gjøvik. 

I Snakkes med Nakstad fra Helsedirektoratet snakker lege og divisjonsdirektør Helen Brandstorp med lege og ass. direktør Espen Rostrup Nakstad om smått og stort som berører helsesektoren under koronakrisen. 

Pandemipodden fra Universitetet i Oslo er en podkast der forskere forsøker å forstå koronasituasjonen ut fra sine fagfelt.

Se også Folkehelsepodden, Hverdagspsyken, Sykepleierpodden, Kommunikasjonspodden, Forskningspodden med flere.

Kreft

Mitt liv – min mestring er en podkast fra utviklingssenteret i Viken (Østfold). Tema for den første episoden er fatigue som senskade etter kreftsykdom og -behandling. Vi møter Jannike som har gjennomlevd sykdom og Heidi som er kreftsykepleier og arbeider som kreftkoordinator. Intervjuer er Håkon Johansen, rådgiver ved utviklingssenteret i Viken. Benjamin Rø Haavelsrud har produsert musikken. Flere episoder planlegges. 

Kreftkompasset utgir en podkastserie om kreft. Podden gir deg et innblikk i hverdagen til personer som har fått behandling for kreft, deres pårørende, etterlatte, helsepersonell og politikere. Kreftkompasset drives av Lotta Våde, Ida-Marie Nilsen og Vibeke Borchgrevink. Lotta og Ida-Marie er begge sykepleiere med mer enn 20 års erfaring hver fra kreftomsorgen. Vibeke har selv hatt kreft. De ønsker å støtte personer som har fått behandling for kreft og deres pårørende.  

Psykisk helse

Eldre & Psyken - Podkastserie på seks episoder fra Aldring og Helse, som tar for seg sentrale temaer knyttet til eldres psykiske helse: Møtet med alderdommen, psykose hos eldre, livet med demens, eldre og ensomhet, depresjon og selvmord hos eldre, alkohol, piller og aldring. 

Psykopoden er en podcast om hva psykiske lidelser er og hvordan de best mulig behandles. Utgis av Universitetet i Oslo. Samtalepartnerne i denne serien er førsteamanuensis ved UiO og lege Unn H. Haukvik, professor og undervisningsleder i psykiatri, Jan Ivar Røssberg ved UiO, og lege Erlend Strand Gardsjord.

Hverdagspsyken er en podkast med kjente og ukjente gjester som setter ord på stigmatiserte og tabubelagte temaer mange tenker, og føler på, men få snakker om.

Pia og psyken er en podkast fra RadioNorge. Podkasten lover et dypdykk inn i menneskers psyke med programleder Pia Pedersen og huspsykolog Simen Fjellstad Holm. 

Episode 14 i Sykepleierpodden fra Norsk Sykepleierforbund , Faglig styrke i psykisk helsevern: Leni Brunborg er sykepleier og hovedtillitsvalgt for divisjon psykisk helsevern i Helse Bergen. Brunborg vil at vi skal ta opp diskusjonen om oppgavedeling. La sykepleieren være sykepleier, psykologen være psykolog, vernepleieren være vernepleier og så videre, dette til det beste for pasienten.

Pårørende

Pårørende til demenspasienter er en episode av Ekko Samfunnspodden fra NRK. Gjest er Signe Tretteteig som har skrevet avhandling om personer med demens og pårørende.

Se også Kreftkompasset med flere. 

Rus og avhengighet

Usynlige tigre-podden ønsker å gi folk kunnskap og innsikt om rus, pårørende og hjelpetilbud i Norge. Usynlige tigre er en frivillig organisasjon. Her kan du lære mer om rus og pårørende på bygda, ungdom under 18 som ruser seg, rusreformen sett med Folkehelseinstituttets forskerøyne og mye mer. 

Utviklingshemming

Lillestrøm kommune har laget en fagbok og tilhørende podkast om fritidsaktiviteter med assistanse for voksne utviklingshemmede. Podkasten inneholder en introduksjon til prosjektet og en samtale over temaene i de fem kapitlene i fagboken. Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemming (NAKU) har intervjuet prosjektleder bak fagbok og podkast – det finner du på NAKUs hjemmeside

Utviklingssentrenes podkast - USHTpodden

USHTpodden er Utviklingssentrenes egen kanal på Soundcloud. Her deles podkaster fra utviklingssentrene innen aktuelle temaer – både egenproduserte og i samarbeid med andre.