Forsiden/Prosjekter/Ernæring og tannhelse
Ernæringsprisen Bærum kommune

Opplæring i ernæring og bruk av verktøy for å identifisere feil-og underernæring

Det ble implementert verktøy for å identifisere feil- og underernæring, og ansatte i miljøarbeidertjenesten, hjemmesykepleien og bolig med service får opplæring hvordan å bruke verktøyene og å øke sin ernæringskompetanse.

Om prosjektet

Prosjektleder: Gro Wensaas

Status: Avsluttet

Periode: 2008-2012

Finansiering

  • Bærum kommune
  • Utviklingssenter for hjemmetjenester i Akershus finansierer 20% av prosjektlederstillingen.

Samarbeidspartnere

  • Nettverk med andre kommuner i Akershus
  • Løxa Utvikling AS
  • Diakonhjemmet Høgskole
  • Universitetet i Oslo
  • Helsedirektoratet.

Bakgrunn for prosjektet

  • Retningslinjer for kosthold ved helseinstitusjoner
  • Omorganisering av kjøkkentjenesten i kommunen tydeliggjorde behovet for kvalitetssikring av ernæring hos våre brukere/pasienter.

Hensikt og mål

Brukere/pasienter får vurdert og dekket sitt ernæringsbehov, har rimelig valgfrihet i forhold til mat og drikke, maks 12 timers nattefaste og gevinst i form av bedre livskvalitet og helse.

Tiltak

  • Gi personalet i institusjonstjenesten, miljøarbeidertjenesten og hjemmesykepleien ernæringskunnskap og ”verktøy” til å identifisere feil- og/eller underernæring hos brukerne/pasienter av tjenesten og legge til rette for et godt kosthold.
  • Utarbeide felles prosedyre for alle tre deltjenestene.
  • Utarbeide spesifikke "verktøy" til bruk:
    A. Institusjonstjenesten
    B. Miljøarbeidertjenesten
    C. Hjemmesykepleien

Gjennomføring og resultater

  • Utarbeide undervisningsmateriell (kunnskap – holdninger – system -kostkontakt) rettet mot de ansatte i de forskjellige deltjenestene
  • Gjennomføre undervisningen
  • Etablere nettverk for kostkontakter
  • Evaluere effekten av prosjektet.

Spredning

Tips en venn Skriv ut