Aktivitet og fellesskap
Helsehjelp
Mat og måltider
Sammenheng i tjenestene
Aldersvennlig Norge
Alkoholkonsumet blant eldre har økt de siste tiårene. I tillegg til at dagens eldre har et annet forhold til alkohol enn tidligere generasjoner, bruker de også flere legemidler. Som følge av fysiologiske faktorer i aldringsprosessen medfører aldring økt sårbarhet for virkningen av alkohol, legemidler og en kombinasjonsbruk av disse.
Samtidig avdekker forskning og praksiserfaring at eldre har lite kunnskap om kroppens sårbarhet for alkoholens virkning etter hvert som de blir eldre, og at samtidig bruk av alkohol og legemidler er blant de viktigste risikofaktorene for tidlig død og tap av friske leveår.
For at eldre skal få mulighet til å klare seg selv og bo hjemme lengst mulig er det blant annet viktig med kunnskap om temaet for å forebygge helseskader som følge av risikofylt alkohol- og legemiddelbruk. Det er også mangler på kompetanse og rutiner på dette området i hjelpeapparatet og tjenestene rundt eldre.
Erfaringer fra praksisfeltet viser at hjelpeapparatet kan være unnvikende med å spørre eldrebefolkningen om deres alkoholvaner og legemiddelbruk. Undersøkelser viser kunnskapshull, tabubelagte holdninger og usikkerhet blant ansatte om eldres sensitivitet for virkningen av alkohol og vanedannende legemiddelbruk. Dette kan forhindre tjenestene i å avdekke helseskader relatert til alkohol og legemiddelbruk.
Problematisk alkoholbruk hos eldre omtales ofte som et skjult eller ikke-eksisterende problem. Korus Oslo har siden 2009 hatt fokus på tematikken aldring, alkohol og legemiddelbruk, blant annet ved gjennomføring av NERO-prosjektet (Nettverk Eldre og Rus Oslo) i samarbeid med hjemmetjenestene i ulike bydeler i Oslo. NERO har hatt til hensikt å styrke tjenesteapparatets kompetanse på samtaleteknikk, kunnskap om alkohol- og legemiddelbruk og hvordan samtidig bruk av dette kan påvirke de eldres fysiske og psykiske helse.
I NERO ble det det blant annet gjennomført kompetansekartlegging og fagdager for ansatte i bydelene. Funn fra kompetansekartleggingen og erfaringer fra NERO-arbeidet viser at flere ansatte ikke er kjent med- eller opplever at deres tjeneste mangler interne rutiner for å melde sin bekymring for brukere med risikofylt alkohol- og/eller legemiddelbruk. I tillegg melder flere ansatte at de er usikre på hvordan de skal snakke med eldre brukere om deres alkoholbruk, hva de skal se etter og dokumentere, og hvorfor det er viktig å spørre eldre om deres alkohol- og legemiddelbruk.
Korus Oslo har gjennom NERO-prosjektet opparbeidet mye erfaring og kunnskap på området aldring, alkohol og legemidler og vi ønsket å samle dette i en håndbok. Vi håper rutinehåndboka kan brukes til inspirasjon for de som jobber med den eldre befolkningen, enten som grunnlag for refleksjoner, eller ved behov for gjennomgang av strukturer og rutiner i tjenestene. Den gir i seg selv et godt kunnskapsgrunnlag om aldring, alkohol og legemidler og kan derfor leses og benyttes av alle som ønsker og har behov for mer kunnskap rundt tema.
Rutinehåndboka ble utarbeidet av NERO-prosjektleder Iren Moen i samarbeid med hjemmetjenesten i Bydel Sagene og Korus Oslo.
Her finner du Rutinehåndboka!
Og her finner du mer informasjon om hva Korus Oslo kan tilby innenfor dette feltet, samt mer om vårt arbeid med aldring, alkohol og legemidler: https://korusoslo.no/aldring-alkohol-og-legemidler-2/aldring-alkohol-og-legemidler/