Om oss
Utviklingssentre for sykehjem og hjemmetjenester er en nasjonal satsing og et av virkemidlene for å realisere målene i Meld. St. 29 (2012-2013) Morgendagens omsorg, Meld. St. 26 (2014-2015) Fremtidens primærhelsetjeneste – nærhet og helhet og Meld. St. 15 (2017-2018) Leve hele livet - En kvalitetsreform for eldre. Helsedirektoratet delfinansierer sentrene og gir årlige føringer for sentrenes aktivitet.
Nytter vi moglegheitene som ligg i teknologi på ein god nok måte? Kvifor går det ikkje fortare? Anita Foss Midlang frå Sogndal kommune fortel om dei nasjonale prosjekta, og dei lokale pilotane.
Pårørendeundersøkelsen IVARETATT? er gjennomført for andre gang. I rapporten er nasjonale funn over hvordan pårørende opplever å bli ivaretatt i den kommunen de er pårørende i.
Har du og kollegaene dine gjort et godt stykke forbedringsarbeid som fortjener oppmerksomhet?
Det var stort engasjement for temaet ventesorg, da Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester i Innlandet (Hedmark) inviterte til fagdag før påske 2023.
Pårørendeundersøkelsen IVARETATT? ble gjennomført for første gang i 2022. I en nylig publisert rapport kan du lese om de nasjonale funnene og kommuners erfaringer med undersøkelsen.
Trinn for trinn bygger vi opp klinisk observasjonskompetanse.
Åpenhet om døden kan gjøre det lettere å leve. Her får du tips til hvordan lage arrangementer i lokalsamfunnet som kan bidra til mer åpenhet om døden.
Ny veiviser viser hvordan forskning på helse- og omsorgssektoren i Kommune-Norge kan gjennomføres.
Sjå opptak frå ein heildigital inspirasjonsdag om velferdsteknologi i tenestene til personar med utviklingshemming. Les også om CRPD-nettverk Vestland og bli inspirert!
Pårørendeundersøkelsen IVARETATT? gjennomføres årlig i perioden 1. desember til 31. mars.
Tips til interessante parallellinnlegg for deg som jobber i kommunal helse- og omsorgstjeneste!
Kompetanseheving, veiledning, forbedringsarbeid og nettverk. Det er noe av det ledere i kommunene ønsker fra Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester (USHT).
21 kommuner i Norge er vertskommuner for Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester (USHT). Hva forbinder disse kommunene med USHT? Og hva tenker de om utviklingssentrenes rolle i morgendagens helse- og omsorgstjenester?
Sammen med blant andre Senter for omsorgsforskning inviterer vi til spennende debatt om bærekraftig helsetjeneste for fremtiden. Du finner oss også på stand.
USHT Vestland (Sogn og Fjordane) og USHT Vestland (Hordaland) har fått midlar frå Barne- ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) til å starte og drive fagnettverk for tenester til personar med utviklingshemming. Fagnettverket skal gå over to år og fagpersonar frå 34 kommunar i Vestland fylke er invitert til å delta.
Tips til kompetansehevende ressurser om normer, kjønns- og seksualitetsmangfold for helse- og omsorgstjenestene.
Senter for omsorgsforskning (SOF) skal bidra til at Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester (USHT) styrker kvaliteten på helse- og omsorgstjenestene i kommunene. Får USHT den støtten de trenger av SOF, og gir samarbeidet bedre tilbud til beboerne i kommunene?
– USHT får ikke veldig mye penger, men resultatene dere oppnår er veldig spennende å følge. Jeg tror formen og strukturen dere jobber etter er noe av nøkkelen her.
Kompetanseløft 2025 har fire strategier. Hvilke er mest relevante i forhold til USHTs samfunnsoppdrag?
Senter for omsorgsforskning (SOF) bidrar til at Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester (USHT) styrker kvaliteten på helse- og omsorgstjenestene i kommunene. Hvordan mener forskerne ved SOF at de lykkes med dette arbeidet? Og hva synes de om samarbeidet med USHT?
Bli med på frokostwebinar om utfordringer knyttet til språk og kulturforståelse hos ansatte i sykehjem med innvandrerbakgrunn.
Fagjuryen lot seg spesielt imponere over hvordan utviklingssentrene i Innlandet organiserer det kommunale etikkarbeidet inn i et regionalt nettverk.
Utviklingssenteret i Viken (Akershus) har utviklet et e-læringskurs om ernæringsarbeid i hjemmet på KS Læring, til nytte for alle medarbeidere og ledere i helse- og omsorgstjenester.
Her finner du ressurser fra utviklingssentrene innen ulike temaer som miljøbehandling, observasjonskompetanse og kommunikasjon.
USHT Agder inviterte til spennende debatt på Arendalsuka. Se opptak her!
Ny artikkel i Tidsskrift for omsorgsforskning.
«SAFE-LEAD podden» er en podkastserie om ledelse av kvalitet og sikkerhet i kommunehelsetjenesten.
På webinaret «Tidlig oppdagelse og rask respons ved forverret somatisk tilstand» hadde vi premiere på en presentasjonsfilm om KlinObsKommune. Se den her!
Kompetansemodellen presenteres på webinaret «Tidlig oppdagelse og rask respons ved forverret somatisk tilstand», i regi av I trygge hender 24-7.
USHT samisk i Karasjok har fokus på å legge til rette for likeverdige helse- og omsorgstjenester til den samiske befolkningen både lokalt, regionalt og nasjonalt. Senteret doblet antall medarbeidere i 2020.
På sitt beste bidrar et godt teamarbeid til en effektiv helsetjeneste, godt arbeidsmiljø og økt pasientsikkerhet. For å lykkes er det viktig at det trenes på kommunikasjon, teamledelse, situasjonsovervåking og gjensidig støtte.
Målet med temasiden er å støtte kommunene i arbeidet med Leve hele livet-reformen.
Norges viktigste møteplass for alle som er opptatt av pasientsikkerhet og kvalitetsforbedring. I år er den heldigital og du kan se innholdet når og hvor du vil, både live og i en hel måned etterpå.
«KlinObsKommune» er en trinnvis kompetansemodell for å øke klinisk observasjonskompetanse blant helsepersonell i kommunale helse- og omsorgstjenester. Her kan du lese mer om kompetansemodellen og laste ned læringsmateriell.
Helsedirektoratets nettside Covid-19 (koronavirus) for helsepersonell er nå supplert med opplæringsressurser. Nettsiden inneholder ellers viktig informasjon, råd og anbefalinger til helsetjenesten i pandemien og er i stadig utvikling - så vi anbefaler å følge med på siden for å holde seg oppdatert på ny informasjon.
Det er nå opprettet et eget område om koronavirus på Aldring og helse sin nettside. Her finner du viktig informasjon om eldre i hjemmet, på sykehjem og på sykehus rettet mot helse- og omsorgspersonell, eldre og pårørende.
Grunnet utbruddet av koronaviruset har medarbeidere ved flere utviklingssentre nå blitt beordret til andre oppgaver i helse- og omsorgstjenestene i sine kommuner.
Temasider om koronavirus med oppdatert informasjon fra helsemyndighetene for helsepersonell finnes på nettsidene til Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet, samt Aldring og Helse.
Vi videreutvikler nettsiden og i den forbindelse vil noe informasjon være utdatert i en periode. Vi beklager ulempen dette medfører!
«Leve hele livet»-prisen skal deles ut hvert år og går til en kommune som kan vise til både planlagte og gjennomførte aktiviteter og gode resultater på reformens områder. Den aller første vinneren var Karmøy kommune.
Nå blir det lettere å hjelpe eldre til bedre fysisk funksjon, mindre risiko for fall og kanskje økt livskvalitet!
I studiet gis det opplæring i hvordan en kan tilrettelegge for bruk at kultur og aktiviteter for ulike grupper. Studietilbudet kan være relevant for kommuner som ønsker å styrke aktivitet og fellesskapsbyggende arbeid i forbindelse med Leve hele livet-reformen.
Medarbeidere i kommunale helse- og omsorgstjenester møter stadig sykere pasienter og beboere, og står ofte ovenfor komplekse problemstillinger. Dette betyr at tjenesten må jobbe systematisk med kvalitets- og forbedringsarbeid, og ansatte må ha kunnskap, ferdigheter og verktøy for å gjøre gode kliniske observasjoner og vurderinger. Gjennom kompetansetrappen «KlinObsKommune» skal vi bidra til at både tjenesten og de ansatte utvikler nødvendig kompetanse. «KlinObsKommune» er et samarbeid mellom utviklingssentrene og lanseres i 2020.
Senter for omsorgsforskning og utviklingssentrene samarbeider om kvalitetsreformen Leve hele livet. I en ny artikkel fra omsorgsforskning.no kan du lese hvordan forskerne skal jakte de gode løsningene som finnes ute i kommunene.
Én kommune i hvert fylke er vertskommune for et utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester. Sentrene skal bidra til utvikling innenfor nasjonale satsingsområder, med utgangspunkt i lokale behov.