Om oss
Utviklingssentre for sykehjem og hjemmetjenester er en nasjonal satsing og et av virkemidlene for å realisere målene i Meld. St. 29 (2012-2013) Morgendagens omsorg, Meld. St. 26 (2014-2015) Fremtidens primærhelsetjeneste – nærhet og helhet og Meld. St. 15 (2017-2018) Leve hele livet - En kvalitetsreform for eldre. Helsedirektoratet delfinansierer sentrene og gir årlige føringer for sentrenes aktivitet.
«SAFE-LEAD podden» er en podkastserie om ledelse av kvalitet og sikkerhet i kommunehelsetjenesten.
På webinaret «Tidlig oppdagelse og rask respons ved forverret somatisk tilstand» hadde vi premiere på en presentasjonsfilm om KlinObsKommune. Se den her!
Kompetansemodellen presenteres på webinaret «Tidlig oppdagelse og rask respons ved forverret somatisk tilstand», i regi av I trygge hender 24-7.
På sitt beste bidrar et godt teamarbeid til en effektiv helsetjeneste, godt arbeidsmiljø og økt pasientsikkerhet. For å lykkes er det viktig at det trenes på kommunikasjon, teamledelse, situasjonsovervåking og gjensidig støtte.
Målet med temasiden er å støtte kommunene i arbeidet med Leve hele livet-reformen.
Norges viktigste møteplass for alle som er opptatt av pasientsikkerhet og kvalitetsforbedring. I år er den heldigital og du kan se innholdet når og hvor du vil, både live og i en hel måned etterpå.
«KlinObsKommune» er en trinnvis kompetansemodell for å øke klinisk observasjonskompetanse blant helsepersonell i kommunale helse- og omsorgstjenester. Her kan du lese mer om kompetansemodellen og laste ned læringsmateriell.
Helsedirektoratets nettside Covid-19 (koronavirus) for helsepersonell er nå supplert med opplæringsressurser. Nettsiden inneholder ellers viktig informasjon, råd og anbefalinger til helsetjenesten i pandemien og er i stadig utvikling - så vi anbefaler å følge med på siden for å holde seg oppdatert på ny informasjon.
Det er nå opprettet et eget område om koronavirus på Aldring og helse sin nettside. Her finner du viktig informasjon om eldre i hjemmet, på sykehjem og på sykehus rettet mot helse- og omsorgspersonell, eldre og pårørende.
Grunnet utbruddet av koronaviruset har medarbeidere ved flere utviklingssentre nå blitt beordret til andre oppgaver i helse- og omsorgstjenestene i sine kommuner.
Temasider om koronavirus med oppdatert informasjon fra helsemyndighetene for helsepersonell finnes på nettsidene til Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet, samt Aldring og Helse.
Vi videreutvikler nettsiden og i den forbindelse vil noe informasjon være utdatert i en periode. Vi beklager ulempen dette medfører!
«Leve hele livet»-prisen skal deles ut hvert år og går til en kommune som kan vise til både planlagte og gjennomførte aktiviteter og gode resultater på reformens områder. Den aller første vinneren var Karmøy kommune.
Nå blir det lettere å hjelpe eldre til bedre fysisk funksjon, mindre risiko for fall og kanskje økt livskvalitet!
I studiet gis det opplæring i hvordan en kan tilrettelegge for bruk at kultur og aktiviteter for ulike grupper. Studietilbudet kan være relevant for kommuner som ønsker å styrke aktivitet og fellesskapsbyggende arbeid i forbindelse med Leve hele livet-reformen.
Medarbeidere i kommunale helse- og omsorgstjenester møter stadig sykere pasienter og beboere, og står ofte ovenfor komplekse problemstillinger. Dette betyr at tjenesten må jobbe systematisk med kvalitets- og forbedringsarbeid, og ansatte må ha kunnskap, ferdigheter og verktøy for å gjøre gode kliniske observasjoner og vurderinger. Gjennom kompetansetrappen «KlinObsKommune» skal vi bidra til at både tjenesten og de ansatte utvikler nødvendig kompetanse. «KlinObsKommune» er et samarbeid mellom utviklingssentrene og lanseres i 2020.
Senter for omsorgsforskning og utviklingssentrene samarbeider om kvalitetsreformen Leve hele livet. I en ny artikkel fra omsorgsforskning.no kan du lese hvordan forskerne skal jakte de gode løsningene som finnes ute i kommunene.
USHTpodden er podkastkanalen til alle utviklingssentrene for sykehjem og hjemmetjenester (USHT). Kanalen er til inspirasjon og nytte for alle som jobber i helse- og omsorgstjenester. Her deles podkaster fra utviklingssentrene, samt podkaster laget av våre samarbeidspartnere der sentrene bidrar med innhold.
– Med Kura fikk vi innblikk i hverdagen til far igjen - som vi ikke hadde hatt siden før han fikk demens sier Gerd Kristoffersen etter å ha vært med å teste det digitale samhandlingsverktøyet Kura.
Det nasjonale støtteapparatet har publisert et nytt nyhetsbrev, og vi har opprettet en eget temaside for reformen her på nettsiden.
Et sentralt skjema for utredning av demens er nå tilgjengelig på nordsamisk.
Helsedirektoratet lanserer nettside for Leve hele livet-reformen.
USHTpodden er til inspirasjon og nytte for alle som jobber i helse- og omsorgstjenester. Den drives av Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester (USHT). Her deles podkaster fra utviklingssentrene innen aktuelle temaer.
Gjennom prosjektet «Tror du vi kan klare det?» har medarbeidere ved bofellesskap for personer med utviklingshemning styrket sin kompetanse i grunnleggende palliasjon. Sammen med gode rutiner gir dette bedre handlingsberedskap. Interessen prosjektet har skapt kan tyde på et udekket behov for denne type kompetanse – sammen kan vi klare det!
KS sitt nettkurs Etisk refleksjon (Martin-filmene) er mye brukt i undervisning og etisk refleksjon ute i tjenestene. Nettkurset er nå oppdatert!
Skal du delta på Arendalsuka? Da har vi noen gode tips til deg.
Utviklingssentrene tilbyr kurs, fagdager og andre kompetansehevende aktiviteter.
Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester i Hedmark har lansert e-læringskurs om lindrende omsorg og behandling til mennesker med utviklingshemming.
Hensikten med studien er å få mer kunnskap om hvordan utviklingssentrene for sykehjem og hjemmetjenester (USHT) opplever sin rolle som pådrivere for utvikling, implementering og spredning av ny kunnskap i de kommunale helse- og omsorgstjenestene, og hvordan de opplever samarbeidet med Senter for omsorgsforskning (SOF) når det gjelder forskningsfaglig bistand og veiledning.
Eldre mennesker skal forberedes til å klare alderdommen bedre. Norske kommuner skal nå få servert ny kunnskap som skal legge til rette for dette.
Trondheim kommune forteller om hvordan de har jobbet systematisk med helsefremmende og forebyggende hjemmebesøk, samt hvilke resultater dette har gitt. I tillegg møter vi to brukere, Knut og Svenn, som forteller om sine erfaringer med det kommunale tilbudet.
På Ressursportal.no finnes informasjon som vil være av relevans for støtteapparat og kommuner i analyse og planlegging av Leve hele livet.
Den 6. juni markerer helsepersonell over hele landet «Hva er viktig for deg?»-dagen.
Norske arkitekters landsforbund har laget "Håndbok i aldersvennlig stedsutvikling", på oppdrag fra Helsedirektoratet. Håndboka skal gi nyttige råd og praktiske tips til kommunene i arbeidet med å skape gode og aldersvennlige byer og tettsteder.
Fleksibel avlastning – to nye rapporter fra Senter for omsorgsforskning skildrer erfaringer fra både frivillige og pårørende.
Hvem er fri, hvem er villig?
I trygge hender oppfordrer deg til å melde inn relevante kandidater til Forbedringsprisen 2019.
6. mars 2019 nådde USHT Buskerud en milepæl.
21. mars holdt USHT Buskerud den årlige fagdagen om proACT for Ringeriksregionen. Hovedtemaet for fagdagen var kommunikasjon.
I Buskerud ble Verdens Deliriumdag arrangert 13 og 14. mars ved ulike lokasjoner.
Pasientsikkerhetskonferansen 2019 er Norges største og viktigste møteplass for alle som er opptatt av pasientsikkerhet og kvalitetsforbedring.
Arbeidsgruppen som jobbet frem de nye faglige rådene håper at rådene kan være et lite bidrag til forbedring av kommunehelsetjenesten, ved å bidra til økt kvalitetsarbeid i kommunene på DPS og i alderspsykiatrien.
I en artikkel i Sykepleien forklarer forfatterne hvordan SAFE avdekker funksjonssvikt hos hjemmeboende eldre.
Dette er en nasjonal facebook-siden for utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester. Her skal vi dele aktuelle saker og gode historier fra den nasjonale nettsiden og alle sentrene.
Tidsskriftet er et nivå 1-tidsskrift med vitenskapelige artikler og fagartikler innen helse- og omsorgsarbeid, og utgis av Senter for omsorgsforskning. Det skal bidra til forskningsformidling og kompetanseheving i sektoren, samt være et bindeledd mellom forskningssektoren og praktikerne.
Hjemmebaserte tjenester i Bergenhus jobber kontinuerlig med tiltakspakken Tidlig oppdagelse av forverret tilstand.
Økt kunnskap om demens blant medarbeiderne i hjemmetjenesten har spilt en viktig rolle i innføringen av arbeidslag demens i Bydel Frogner i Oslo.
April 2018 lanserte Aldring og helse en webportal som heter www.depresjonhoseldre.no som inneholder anbefalinger og opplæringsressurser for behandling av depresjon blant eldre.
Nyttig artikkel fra Utposten – et fagblad for allmenn- og samfunnsmedisin.
Helsedirektoratet har gitt ut Nasjonale faglige råd for lindrende behandling i livets sluttfase. Rådene omhandler lindrende behandling og omsorg i livets sluttfase til voksne over 18 år, uavhengig av bakenforliggende diagnose.
Én kommune i hvert fylke er vertskommune for et utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester. Sentrene skal bidra til utvikling innenfor nasjonale satsingsområder, med utgangspunkt i lokale behov.