Legemiddelbehandling
Sykehjemsbeboer har blitt kvitt alvorlige hallusinasjoner som følge av legemiddelnedtrapping. Ansatte har fått gode erfaringer med nedtrapping av antidepressiva, og økt kompetanse om antidepressiva, miljøtiltak ved depresjon, og personsentrert omsorg.
Det skaper utfordringer i medikamenthåndtering som gjelder pasienter i korttidsavdeling som er utskrevet fra sykehus, men som ikke ferdig behandlet og som har multidose.
I samarbeid med Høgskolen i Molde utvikler vi en praksisnær videreutdanning med fokus på legemiddelhåndtering, pasientsikkerhet og forbedringsarbeid.
Målsettingen er riktig bruk av legemidler for å bedre helse, livskvalitet og leveutsikter for pasienter i kommunehelsetjenesten.
Samstemming av legemiddellister og riktig legemiddelbruk i hjemmetjenestene i Nordland.
I forbindelse med gjennomføring av læringsnettverk for forbedringsarbeid og pasientsikkerhet ble tiltakspakken «Riktig legemiddelbruk i hjemmetjenesten» prøvd ut og tilpasset i tjenesten til psykisk utviklingshemmede i Lørenskog og i Bjørnegård psykososiale senter i Bærum kommune
Prosjektet har hatt fokus på integrering av studentveiledning og læring i systematisk pasientsikkerhetsarbeid. Det er utviklet læringsmateriell i form av en introduksjonsfilm om systematisk legemiddelgjennomgang som kan brukes i kommunehelsetjenesten og i utdanningsinstitusjoner som informasjon og introduksjon til legemiddelgjennomganger.
Tilpassing av tiltakspakke for hjemmetjenester til målgrupper innen psykisk helse og utviklingshemming.
Økt pasientsikkerhet ved innføring av tiltakspakker for riktig legemiddelbruk.
Samarbeidsmøter mellom fastlegene og hjemmesykepleien for å kvalitetssikre legemiddelbehandlingen til personer med demens.
Legemidler er viktige medisinske tiltak ved forebygging, behandling og lindring av ulike sykdommer og symptomer, men legemiddelbehandling må kvalitetssikres. Feilmedisinering fører hvert å til unødig lidelse for mange pasienter, i tillegg til at det påfører samfunnet store utgifter.
Spredning av tiltakspakken fra den nasjonale pasientsikkerhetskampanjen i Nord-Trøndelag
Vi arrangerte læringsnettverk for alle kommunale og private hjemmetjenester i Oslo. UHT veiledet teamene som deltok og fulgte opp 210 legemiddelgjennomganger, hvorav 117 ble gjennomført med farmasøyt.
Vi utvikler metode og verktøy for systematisk kartlegging av pasienter i bolig som kan ha behov for Legemiddelgjennomgang (LMG). Det skal videre arrangeres kurs og læringsnettverk for ansatte som jobber i bolig.
5 kommuner med 7 team fra sykehjem har deltatt i forbedringsarbeid i Nordland nord.
12 kommuner i Telemark deltar i pasientsikkerhetskampanjen I Trygge Hender
Det var rapportert betra livskvalitet for fleire av dei eldre etter legemiddelgjennomgangen. Me avdekka også behov for meir systematisk oppfølging av legemiddelbehandling spesielt og helsetenester til eldre generelt
12 kommuner med team fra sykehjem deltar i forbedringsarbeid i Nordland sør.
Spredning av tiltakspakken fra den nasjonale pasientsikkerhetskampanjen i Møre og Romsdal.
Pilotprosjekt med fokus på opprettelse og drift av brukerråd, kvalitetsindikator for brukermedvirkning og utvikling av en guide for brukermedvirkning i legemiddelbruk.