Utviklingssentrene

Pågående

Periode: 2022 | Troms og Finnmark, Finnmark | Pågående
Samiske voksne med hørselstap

USHT-samisk har igangsatt et pilotprosjekt for "Samiske voksne med hørselstap" i Karasjok med oppstart 1. mai. Involverte samisktalende fagpersoner deltar i prosjektet én dag i måneden. Prosjektet varer ut året med muligens forlengelse.

Periode: 2021 - 2023 | Finnmark | Avsluttet
Digitaliseringsprosjekt i samarbeid med samisk videregående skole i Karasjok

USHT-samisk innledet i 2021 et digitaliseringsprosjekt i samarbeid med elevene på media- og kommunikasjonslinja ved samisk videregående skole i Karasjok og enhetslederne innen helse og omsorg i Karasjok kommune. Prosjektet kom i gang med utgangspunkt i de etiske refleksjonskortene som er utarbeidet ved USHT-samisk i 2011-2012.

Pågående
Prosjektmedarbeider fortsetter

Inger Helene A. Eira fortsetter i midlertidig prosjektmedarbeiderstilling.

Pågående
Giella ja servvoštallan fortsetter også i 2022

Prosjektet Giella ja servvoštallan som startet opp i februar 2021 hadde som formål å gi et aktivitetstilbud til hjemmeboende eldre som ikke har dagaktivitetstilbud fra den kommunale helsetjenesten.

Periode: 2021 | Troms og Finnmark | Pågående
Velferdsteknologiprosjekt for barn og unge med funksjonsnedsettelser

USHT samisk har fått innvilget tilskudd til prosjektet Velferdsteknologi for barn og unge med funksjonsnedsettelser. Prosjektet er et samarbeid med Guovdageainnu suohkan Kautokeino kommune.

1 2 >

Avsluttet

Periode: 2021-2023 | Troms og Finnmark | Avsluttet
Filmprosjektet med etiske refleksjonskort ble lansert 14. april

Digitaliseringsprosjektet som har gått over to skoleår i samarbeid med elever fra media og kommunikasjon ved Samisk videregående skole i Karasjok.

Avsluttet
Giella ja servvoštallan prosjektet avsluttet

Prosjektet med midler fra tiltakspakken for eldre ble forlenget ut 2022, og er nå avsluttet.

Troms og Finnmark | Avsluttet
Mátkkeloahpa ovddasmoraš – vuoiŋŋalaš veahkki / Omsorg ved livets slutt – åndelig omsorg

Utviklingssenteret og Kárášjoga gielda Karasjok kommune har i 2019 redigert heftet Omsorg ved livets slutt – åndelig omsorg. Prosjektet ble igangsatt med fokus på å styrke og å gjøre personale trygge på seg selv i samhandling med alvorlig syke pasienter, pasienter i terminal fase og deres pårørende. Målet var også å styrke aktivt bruk av samisk språk og bygge opp større kulturforståelse om tradisjoner omkring døden, skikker og andre identitetsstøttende tiltak.

Periode: 1999-2001 | Troms og Finnmark | Avsluttet
Samisk tun - Sansehage i Kárášjoga gielda Karasjok kommune

Arbeidet med Samisk tun ble igangsatt, våren 2002, og ferdigstilt høsten 2003. Bakgrunn for etablering av Samisk tun-Sansehage: Det er en realitet for eldre samer at deres språk, kultur og levemåte er blitt tatt lite hensyn til i hjemmesykepleie og på institusjon. Dette gjelder både innhold av tjenestene, utforming av botilbud og uteaktivitetene. Målet med Sansehagen er: Å legge forholdene til rette for at beboerne i omsorgsboligene, dagsenteret og sykeavdelingen skal ha muligheter til å delta i aktiviteter med forankring i samisk tradisjon og kultur. Å skape arena for møtet mellom generasjoner, hvor barn fra barnehager, grunnskolen og eldre i kommunen kan møte i felles aktiviteter for å øke livskvalitet og trivsel for eldre på institusjonen og øke barn og unges kunnskap om samiske tradisjoner og kultur.

Periode: 2021-2022 | Troms og Finnmark | Avsluttet
Aktivitetstiltak for å motvirke ensomhet

USHT-samisk har i samarbeid med Kárenaš Sámi giella- ja kulturguovddáš – Kárenaš Samisk språk- og kultursenter fått tildelt midler fra tiltakspakken for sårbare eldre fra Statsforvalteren i Troms og Finnmark. Målet er å etablere en sosial møteplass for språkstimulering gjennom matglede og kulturelle innslag. I tillegg skal det legges til rette for aktiviteter blant hjemmeboende eldre som ikke har dagaktivitetstilbud, for å forebygge ensomhet og sosial isolasjon. Dette prosjektet skal pågå ut 2021.

1 2 >