Aktiviteter
I et samarbeid mellom USHT Troms og UNN Habilitering Tromsø, ønsker vi velkommen til en ny webinarserie for tjenesten til personer med utviklingshemming. Habilitering er et komplekst fagfelt som krever høy kompetanse og målet med denne webinarserien er at ansatte og brukere skal få "en bedre hverdag" gjennom kompetansehevingen.
Det er mange faglege problemstillingar og etiske dilemma i tenester til personar med utviklingshemming. Ved hjelp av refleksjonskort oppfordrar vi til å snakke saman og reflektere over eigen praksis generelt og levekår til personar med utviklingshemming spesielt.
Høsten 2023 startet vi opp læringsnettverk i forbedringsarbeid for alle kommuner i Sør-Rogaland. Her er ekstra søkelys satt på forbedringsarbeid innen ernæring og legemidler.
Til deg som jobber i kommunale helse- og omsorgtjenester: - Etisk refleksjon på dagsorden. - Hverdagsetikk. - Etikk og refleksjon i USHT sine oppdrag. - Sekstrinnsmodellen for etikkrefleksjon. - Dagen i morgen kan bli vår beste dag.
Læringsnettverket skal bidra til at kommunene arbeider for at systematisk samarbeid med pårørende blir en integrert og naturlig del av den daglige praksis. 9 kommuner og 14 team deltar.
HelseCampus er en regional samskapingsarena for helsetjenesten, næringsliv, akademia, pasient og pårørende.
Hensikten med dette arbeidet er å øke observasjonskompetansen, vurderingskompetansen og handlingsberedskap hos ansatte i kommunehelsetjenesten i Innlandet.
USHT Rogaland deltar i forskningsprosjektet HEIME sammen med Universitetet i Stavanger (UiS), Universitetet i Sørøst-Norge (USN), Stavanger kommune og flere andre.
Musikkollektivet retter seg mot seniorer med musikkinteresse som ønsker å treffe andre med felles interesse. Her kan man møte andre med interesse for musikk, spille eller synge sammen, snakke om eller lytte til musikk over en kopp kaffe - og rett og slett gjøre musikk sammen. Hvem som kommer som deltakere vil kunne være med på å bestemme fokusområder og hvilken retning aktiviteten kan ta. Dette kan kalles et musikk-kollektiv.
USHT Troms ønsker å sette fokus på brukermedvirkning, og også hvordan samarbeide med pårørende. Vi arbeider for å gjøre Pårørendestrategien kjent i kommunene.
Rådgivningstjenesten kan kontaktes for råd om hvordan bygninger og utemiljø kan gjøres tilgjengelige for personer med demens.
USHT Innlandet tilbyr simulering av forhåndssamtaler.
USHT Vestland (Hordaland) bistår Bergen kommune i å heve kompetansen hos de ansatte i velferdsteknologi.
Vi er en del av et regionalt nettverk som skal styrke og samordne den tverretatlige innsatsen og kompetanseheving innen tema vold og overgrep mot eldre.
Ved hjelp av VR- basert simulering eller ved bruk av 360- graders film er det mulig å gjenskape situasjoner for å gi ansatte et visuelt innblikk. Hensikten er å utvikle erfaring gjennom refleksjon.
Palliasjon er et fagområde som mange ansatte i den kommunale helse- og omsorgstjenesten møter på i sin arbeidshverdag. Helsepersonell etterspør kompetansehevende tiltak innen fagområdet, og gjennom webinarserien ønsker vi at ansatte skal få oppdatert kunnskap og kompetanseheving innen lindrende behandling og omsorg.
Vi tilbyr kompetanseheving innen følgende fagområder: Demensomsorgens ABC, ABC Psykiske lidelser i eldre år, Mitt Livs ABC - tjenester til personer med utviklingshemming og ABC Musikkbasert miljøbehandling.
Samlingsrekke for ansatte i tjenesten til personer med utviklingshemming. Fokus for nettverket er tjenesteutvikling i tråd med nasjonal veileder "Gode helse- og omsorgstjenester til personer med utviklingshemming"
Fagdagen skal gi faglig påfyll, og inspirasjon i det viktige arbeidet med å tilrettelegge for gode liv for personer med demens og deres pårørende med et særlig fokus på Verktøykasse demens.
Andre runde med Gode pasientforløp i Telemark startet opp med første samling i Bø 20. og 21. mars 24.
Gjennom Bo Trygt hjemme-reformen har USHT Troms fått i oppdrag fra Helsedirektoratet om å satse på lindrende behandling og omsorg i 2024. Vi har flere aktiviteter innen satsningsområdet, og samarbeider med fagmiljøene i nord for å tilby muligheten for kompetanseheving innen lindrende behandling og omsorg for alle kommunene i vårt fylke.
36 engasjerte ansatte i tjenester til personer med utviklingshemming er i gang med Mitt livs ABC perm 1 i Voss og Kvam herad. God tilrettelegging fra lederne og grupper på tvers av arbeidsteder gir suksess.
24. og 25. september 2024 arrangerer RKK Salten og USHT Nordland konferanse i Bodø for ledere og ansatte i helse- og omsorgstjenester og spesialisthelsetjenesten i Bodø og Salten.
Regionvise fagnettverk med prosessveiledning og faglig støtte for utvikling og forbedring av systematisk oppfølging til personer med demens og deres pårørende.
Samlingsrekke med fagnettverk for ansatte i tjenesten til personer med utviklingshemming i Lofoten, Vesterålen, Ofoten (Nordfylket). Formål er tjenesteutvikling i tråd med nasjonal veileder "Gode helse- og omsorgstjenester til personer med utviklingshemming".
Døden angår oss alle, men kan være vanskelig å akseptere og krevende å snakke om. Åpenhet om døden kan lette bekymringer og lindre smerter for den som skal dø og for de som skal leve videre (fra Helsenorges nettside "Døden - en del av livet").
Det overordnede målet med å bruke kompetansenettverk som metode er å styrke og støtte deltagernes rolle i implementering av tiltak knyttet til etikk, observasjons- og vurderingskompetanse i egen kommune.
Det overordnede målet med fagnettverk som metode er å stimulere kommunene i Buskerud til systematisk kvalitetsarbeid og helhetlig tjenesteutvikling innenfor fagspesifikke områder.
Arbeidet etter Leve hele livet- reformen videreføres i Bo trygt hjemme-reformen, og det regionale støtteapparatet fortsetter sitt arbeid. USHT Troms deltar i støtteapparatet som ledes av Statsforvalteren i Troms og Finnmark. Sammen skal vi bidra til å mobilisere og engasjere kommunene, spre kunnskap, innhold og virkemidler i reformen. Vi tilbyr veiledning og støtte til kommuner i reformsarbeidet.
Kåringen skjedde på siste samling i læringsnettverket som ble avholdt 05.september 2023. Premien var en flott marsipankake med markering på Bygdaheimen 9.februar 2024
Å få en demensdiagnose er svært krevende. Ikke bare for den som er blitt syk, men også for familie og venner av pasienten. Man skal komme seg gjennom en vanskelig tid med å erkjenne at fremtiden ikke ble slik en hadde håpet, og man står foran et langt sykdomsforløp med de utfordringene en demenssykdom kan føre med seg.
USHT Møre og Romsdal samarbeider med Ålesund kommune om utvikling av en ny kompetansemodell
En rekke lunsjwebinar med aktuelle tema for ansatte i tjenestene til personer med utviklingshemming.
Det overordnede målet med å bruke læringsnettverk som metode er å gi deltagerne forbedringskunnskap og kompetanse til å jobbe med kvalitetsutvikling og endring i praksis på en systematisk måte.
Nettverk for sykehjemsleger i Innlandet.
Levende laboratorium der nye roller og tjenester kan testes ut og evalueres integrert i tjenestenes komplekse kontekst.
Alle kommuner i Innlandet inviteres til ny runde med opplæringspakke i lindrende behandling og omsorg ved livets slutt, med påmeldingsfrist 5. mai.
Utstillingen inviterer deg til å se annerledes på demens.
ABC-opplæringen er et tiltak for kompetanseutvikling i kommunale helse- og omsorgstjenester. USHT Vestland (Hordaland) tilbyr opplæringen til 16 kommuner i regi av Nasjonal Kompetansetjeneste for Aldring og Helse (Kompetansesenteret for demens og psykisk helse i eldre år bistår Bergen kommune).
Samlingsrekke for ansatte i tjenesten til personer med utviklingshemming. Fokus for nettverket er tjenesteutvikling i tråd med nasjonal veileder "Gode helse- og omsorgstjenester til personer med utviklingshemming".
USHT Nordland er en ressurs for kommunene og bistår dem i å ta i bruk kvalitetsforbedrende tiltak for å sikre pasientsikkerhet. Som proACT-fakultet for kommunene i Nordland tilbyr vi fagnettverk for instruktører og fasilitører med mål om implementering av kompetansetrappa KlinObsKommune og Nasjonale faglige råd i tidlig oppdagelse og rask respons ved forverret somatisk tilstand.
Simulering er en pedagogisk metode som benyttes mer og mer i Oslo kommune. Helseetaten utførte derfor en enkel kartlegging av aktiviteter, utstyr, lokaler og kompetanse på vegne av byrådsavdelingen for helse- eldre og innbyggertjenester i juni 2023 for å få en bedre oversikt. Rapporten baserer seg på en spørreundersøkelse som ble sendt ut til bydelene, Sykehjemsetaten og Helseetaten.
Innføring av ABCDE-F, NEWS2 og ISBAR i kommunehelsetjenesten i Innlandet i pågående samarbeid mellom USHT Innlandet (Oppland og Hedmark) og kommunene.
Er du ansatt i kommunehelsetjenesten og ønsker mer grunnleggende kompetanse i lindrende behandling? Denne opplæringen er laget spesielt for helsefagarbeidere og assistenter, men kan også gjerne gjennomføres av annet helsepersonell som sykepleiere, vernepleiere, fysio- og ergoterapeuter. Opplæringen foregår både digitalt og gjennom refleksjonsgrupper med veiledning av mentor på arbeidsplassen.
Mitt livs ABC handler om tjenester til personer med utviklingshemming gjennom livsløpet. Kvalitet i tjenester til personer med utviklingshemming er et av USHT sine satsningsområder. USHT bistår kommunene i Vestland (Hordaland) med Mitt livs ABC-opplæringen. Vi driver opplæringen i regi av Nasjonal Kompetansetjeneste for Aldring og Helse.
Ernæringsnettverket i Tromsø kommune består av ernæringsfysiolog, representanter fra hver seksjon i Avdeling for helse og omsorg, representant fra Pasientsentrert helsetjenesteteam og USHT Troms.
ABC-opplæringen er et tiltak for kompetanseutvikling i kommunale helse- og omsorgstjenester. Demensplan 2025 viderefører satsingen på demensomsorgens ABC. USHT Vestland (Hordaland) driver opplæringen til våre 17 kommuner i regi av Nasjonal Kompetansetjeneste for Aldring og Helse.
Digital opplæringspakke lindrende behandling og omsorg ved livets slutt med mentoropplæring i regi av USHT. Et bidrag til økt kompetanse hos ansatte i kommunehelsetjenesten i møte med pasienter med behov for lindrende behandling og omsorg ved livets slutt.
Kommunene i Troms har de siste årene etterspurt et ledernettverk på mellomledernivå. Nettverket starter opp høsten 2024 og vil fortsette med samlinger videre i 2025.
Vi har etablert et fagnettverk for ansatte i kommunehelsetjenesten som arbeider med personer med demens. Fagnettverket skal bestå av ressurspersoner i kommunene som har mulighet å påvirke den daglige tjenesteytingen for personer med demens.