Pårørende og frivillige
Gjennom prosjektet vil USHT Innlandet (Hedmark) styrke kommunene til å jobbe helhetlig og systematisk med involvering og ivaretagelse av pårørende.
Pårørendeundersøkelsen IVARETATT? og ny modul i Sett, hørt og forstått –Opplæringsprogram om pårørende
Oppfølging av pårørendeundersøkelsen IVARETATT? og Sett, hørt og forstått -opplæringsprogram om pårørende. I tillegg modell for fleksibelt og behovsrettet avlastningstilbud
5. desember 2022 ble Frivillighetshåndbok for sykehjem og aktivitetstilbud, som er utviklet i samarbeid med Verdighetssenteret! I 2023 arbeides det med Frivillighetshåndbok for samarbeid mellom hjemmetjenesten og frivilligheten.
Støtte og avlaste pårørende med store omsorgsoppgaver gjennom en utvidet og videreutviklet kommunal modell. Denne bygger på tidligere modell utviklet ved USHT Innlandet (Hedmark), beskrevet i håndboka «Frivillige gir avlastning til pårørende med store omsorgsoppgaver» (2019). Prosjektet er i drift i Hamar og det står skrevet om tiltaket på s. 53 i Regjeringens pårørendestrategi og handlingsplan (2020).
Pårørendeundersøkelsen IVARETATT? er lansert som et verktøy for kommuner i sitt kvalitetsarbeid om pårørende. Les også om prosjektets arbeid med informasjonssider og filmer for pårørende og temadag om barn og unge som pårørende.
Et digital opplæringsprogram om pårørende for ansatte i kommunale helsetjenester og studenter i helsefaglig utdanning.
Gjennom prosjektsamarbeid er det oppnådd økt innsikt i hverandres tjenester på tvers av sektorer og ulike perspektiver på pårørende. Dette har vært grunnleggende i gjennomført og påbegynt arbeid for helhetlig og systematisk samarbeid om pårørende.
Et spennende prosjekt der fem kommuner samarbeider om å finne løsninger for bedre støtte til pårørende som har krevende omsorgsoppgaver.
Vi har satt samarbeid med pårørende på dagsorden i helse og omsorgstjenestene gjennom å implementere kunnskap fra Pårørendeveilederen (2017). Vi har utarbeidet nye prosedyrer i tråd med ny kunnskap om pårørende, og gjennomført kompetansehevende tiltak for ansatte.
«Helsefaglig språkvenn» er en modell der helsefagstudenter i frivillig regi møter fremmedspråklige som arbeider i helse og omsorg, for blant annet å dele faglig og kulturell forståelse.
Grimstad kommune ønsker å få et bedre og mer oversiktlig tilbud til pårørende til personer med stort omsorgsbehov
Styrke uformell og frivillig omsorgsutøvelse i offentlige helse – og omsorgstjenester.
Systematisk involvering og støtte av pårørande og frivillige: Vi har fått meir kunnskap om kva pårørande og andre frivillige kan bidra med som eit supplement inn mot den kommunale tenesta. Vi har utvikla tiltak i samarbeid med pårørande og auka samspelet mellom pårørande og helse- og omsorgstenesta.
Ottestadmodellen styrker pasienten og pårørendes mulighet for brukermedvirkning.
Å ivareta pårørende til personer med demens gjennom støtte i eget hjem.
God opplæring og veiledning av pårørende til personer som lever med kreft.
Utvikle en modell for pårørendeoppfølging i rehabiliteringsprosessen for hjerneslagpasienter.
Å skape et miljø og en møteplass for frivillighet rettet mot hjemmeboende eldre i Bydel Bjerke. Med dette kan man forebygge ensomhet, både hos brukerne og frivillige.
Nasjonal pårørendeundersøkelse
I mars 2021 publiserte Helsedirektoratet resultatene fra den første nasjonale pårørendeundersøkelse i offentlig regi. Formålet har vært å kartlegge pårørendes rolle, erfaringer og situasjon samt deres opplevelse av helse- og omsorgstjenesten. Undersøkelsen, som er utført av Opinion på oppdrag fra Helsedirektoratet, viser at pårørende er en stor og sammensatt gruppe.
Les undersøkelsen: Nasjonal pårørendeundersøkelse – fra Opinion for Helsedirektoratet